Grond vruchtbaar maken



De zandgrond van Bilthoven en Bosch en Duin heet onvruchtbaar te zijn, maar is wel degelijk vruchtbaar te maken. Hier leest u hoe.

Wie kunstmest strooit voedt de planten, wie organische mest strooit de bodem. In een gezonde bodem komen de voedingsstoffen voor de planten geleidelijk vrij, doordat allerlei organismen die in de bodem leven organisch materiaal verteren. Zo'n bodem voedt de planten beter dan met kunstmest ooit zal lukken.

Voldoende organische stof in de bodem helpt om water vast te houden. Compost is zulke organische stof en levert nog voeding ook. De kleisoort bentoniet gaat complexen aan met humus en helpt om zandgrond minder snel uit te laten drogen. Lava levert sporenelementen en buffert water.

Allerlei organismen leven op een vaste diepte in de bodem. Spit je de grond om, dan gaan ze dood. Soms is omspitten noodzakelijk, bijvoorbeeld om organisch materiaal onder te werken. Vaak is het echter beter om de grond los te maken zonder hem te keren, bijvoorbeeld met een woelvork. Zo krijgt het bodemleven letterlijk lucht, zonder naar de verkeerde diepte te worden gebracht. Zeker wanneer we na het met de woelvork losmaken ook harken, kan de grond weer vrijuit ademen.

Kalk strooien nog voor de voorjaarsbemesting helpt het bodemleven om na de winter weer op gang te komen. Ook is kalk belangrijk om verzuring van de grond tegen te gaan, wat op het plaatselijke zand belangrijk is. Maar pas wel op met kalk, want sommige planten zoals rododendrons, azalea's en hortensia's houden juist van zure grond.

woelvork
Een woelvork breekt de grond open zonder deze te keren.
Alle rechten voorbehouden: © Tuinvreugde